Turystyki kulinarnej po smakach wielkopolski nie sposób wyobrazić sobie bez tradycyjnej białej kiełbasy. Idealnej zresztą na Wielkanocne śniadanie, którego jest nieodłącznym elementem.
„Tradycja wyrobu tej wędliny zdobyła niedawno międzynarodowe uznanie i od 2017 roku może posługiwać się unijnym Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Dzięki temu możecie mieć pewność, że jeśli coś nazywa się „kiełbasa biała parzona wielkopolska” to na pewno pochodzi z Wielkopolski (i kilku sąsiednich powiatów z lubuskiego i kujawsko-pomorskiego) i na pewno została zrobiona zgodnie ze stara recepturą” – informuje portal wielkopolska.travel.
Dominuje w niej smak smak parzonego mięsa wieprzowego, średnio zmielonego. Ma silny aromat majeranku, ale wyczuwalne są też nuty czosnku i pieprzu. Można ją jeść na ciepło i na zimno, a najlepiej smakuje z wyrazista musztardą albo z dość ostrym chrzanem.
„Tak więc, jeśli będziecie na Wielkanoc w Wielkopolsce, to poszukajcie oryginalnej kiełbasy białej parzonej. To jeden ze smaków naszego regionu, może jeszcze nie tak znany jak rogal świętomarciński, ale też godny uwagi turysty kulinarnego” – podaje wielkopolska.travel.
W roku 2018 certyfikat otrzymało dziesięć firm:
- Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek
- Zakład Mięsny sp. j. Konarczak
- Zakłady Mięsne Szajek
- Zakłady Mięsne Mielczarek
- Zakłady Mięsne “BYSTRY”
- Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki
- WALDI Zakłady Mięsne
- AGRO-HANDEL
- Zakłady Mięsne “Dolina Noteci”
- Zakłady Mięsne Kozłowski
Źródło: wielkopolska.travel