Wielkanocny przysmak Wielkopolski

Turystyki kulinarnej po smakach wielkopolski nie sposób wyobrazić sobie bez tradycyjnej białej kiełbasy. Idealnej zresztą na Wielkanocne śniadanie, którego jest nieodłącznym elementem.

„Tradycja wyrobu tej wędliny zdobyła niedawno międzynarodowe uznanie i od 2017 roku może posługiwać się unijnym Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Dzięki temu możecie mieć pewność, że jeśli coś nazywa się „kiełbasa biała parzona wielkopolska” to na pewno pochodzi z Wielkopolski (i kilku sąsiednich powiatów z lubuskiego i kujawsko-pomorskiego) i na pewno została zrobiona zgodnie ze stara recepturą” – informuje portal wielkopolska.travel.

Dominuje w niej smak smak parzonego mięsa wieprzowego, średnio zmielonego. Ma silny aromat majeranku, ale wyczuwalne są też nuty czosnku i pieprzu. Można ją jeść na ciepło i na zimno, a najlepiej smakuje z wyrazista musztardą albo z dość ostrym chrzanem.

„Tak więc, jeśli będziecie na Wielkanoc w Wielkopolsce, to poszukajcie oryginalnej kiełbasy białej parzonej. To jeden ze smaków naszego regionu, może jeszcze nie tak znany jak rogal świętomarciński, ale też godny uwagi turysty kulinarnego” – podaje wielkopolska.travel.

W roku 2018 certyfikat otrzymało dziesięć firm:

  • Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek
  • Zakład Mięsny sp. j. Konarczak
  • Zakłady Mięsne Szajek
  • Zakłady Mięsne Mielczarek
  • Zakłady Mięsne “BYSTRY”
  • Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki
  • WALDI Zakłady Mięsne
  • AGRO-HANDEL
  • Zakłady Mięsne “Dolina Noteci”
  • Zakłady Mięsne Kozłowski

Źródło: wielkopolska.travel

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *