Sprawozdanie z aktywności Oddziału PIT Wielkopolska 2014/2015.

Za nami pracowity dla Oddziału Wielkopolskiego okres. Tradycyjnie naszym firmom członkowskim i partnerom dziękujemy za wsparcie w kształtowaniu polskiego rynku turystycznego. Za niebanalne pomysły na wakacje, ciągłe podnoszenie standardów oraz za to, że nikt tak jak Wy nie zna się na dostarczaniu marzeń Waszym Klientom.

Logo-PITGłównymi obszarami działań Oddziału było zacieśnianie współpracy z lokalnymi instytucjami i podmiotami, jak Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, czy Wielkopolska Organizacja Turystyczna. W ramach współpracy z PLOT i WIT uczestniczyliśmy w licznych spotkaniach poświęconych promocji miasta i regionu.

Wraz z Wielkopolską Organizacją Turystyczną organizowaliśmy w październiku 2014 study tour po Wielkopolsce, w którym wzięło udział kilka cenionych biur turystyki przyjazdowej z całej Polski.

Nie mniej istotne były wspólne działania z partnerami Oddziału, jak Międzynarodowe Targi Poznańskie, z którymi współpracowaliśmy choćby podczas Targów Regionów i Produktów Turystycznych Tour Salon 2014. Nasz Oddział podobnie jak w latach ubiegłych przygotował plakaty dekorujące stoisko PIT.

Objęliśmy patronatem i pomogliśmy w organizacji odbywającej się po raz pierwszy w Poznaniu imprezy z cyklu OUTgoing Poland, poświęconej turystyce wyjazdowej. Workshop ten odbył się 2 marca 2015 i pozwolił wielu touroperatorom  z Wielkopolski na zawarcie bezpośrednich kontaktów z licznymi kontrahentami reprezentującymi wiele krajów świata.

Braliśmy aktywny udział w posiedzeniach Komisji Kultury Fizycznej i Turystyki Sejmiku Województwa Wielkopolskiego. Wspieraliśmy środowisko turystyczne Wielkopolski poprzez reprezentowanie stanowisk biur podróży w ważkich sprawach, np. dotyczących zamknięcia jesienią 2015 lotniska w Poznaniu.

Od kwietnia 2015 jesteśmy członkiem Zespołu Programowego ds. Strategii rozwoju turystyki w województwie wielkopolskim do 2020 roku.

W dalszym ciągu kładziemy duży nacisk na kwestie związane z komunikacją w Internecie. W witrynie internetowej Oddziału (wielkopolska.pit.org.pl) pojawiają się publikacje o działaniach i produktach członków Oddziału. Liczba czytelników sukcesywnie wzrasta.